Vertaal met Google: english deutsch


U bent hier: Home » Diensten » Filatelistische vorming

Filatelistische vorming

Wilt u weten hoe u meer plezier kunt halen uit het verzamelen van postzegels? Overweegt u uw collectie uit te breiden met een nieuw verzamelgebied? Of wilt u voor het eerst aan een wedstrijdtentoonstelling gaan meedoen?


Filatelie is meer dan het verzamelen van postzegels alleen. Er zijn bijvoorbeeld ook briefkaarten, aantekenstrookjes, eerstedagenveloppen, postzegelboekjes, stempels etc. Dit noemen we filatelistische elementen. Deze zijn in twaalf groepen onder te verdelen, te weten: postzegels, postzegelboekjes, automaatstroken, frankeermachinestempels, frankeertarieven, portvrijdom, poststukken, postwaardestukken, vernietigingsstempels, verzendadviezen, postale berichten en velranden.


Indien u een of meerdere filatelistische elementen apart verzamelt bent u een traditionele filatelist. Vaak heeft u hiervoor meerdere elementen nodig. Als u bijvoorbeeld een verzameling hebt over de eerste emissie “Koningin Beatrix” dan komt u vanzelf naast postzegels ook postzegelboekjes, briefkaarten en tariefwijzigingen tegen.


Maar u kunt ook een verzameling opzetten over een bepaald onderwerp. U bent dan een thematisch filatelist. U maakt dan als het ware een verhaal over een bepaald thema met behulp van zoveel mogelijk filatelistische elementen. Populaire thema’s zijn onder andere dieren, beroemde personen en planten.


Over de filatelistische elementen zijn een aantal artikelen geschreven waarin meestal op enkele bijzondere aspecten van het betreffende element wordt ingegaan. Wellicht een leuk idee om op te nemen in uw verenigingsblad ?


Wat kunnen we tegenwoordig nog met de filatelie?

-       PRIC

-       Stempels

-       Tarieven

-       De Postzegel

-       “Foute”postzegels

-       Postwaardestukken

-       Particuliere postbedrijven

-       Poststukken

-       Eilandenpost

-       Boekjes

-       Herstel/retour stickers (1)

-       Herstel/retour stickers (2)

 

In 1994 is de KNBF begonnen met het geven van cursussen in verenigingsverband. De cursussen zijn niet alleen voor beginnende postzegelverzamelaars maar zeker ook voor de meer geroutineerde hobbyisten. Een aantal docenten staat klaar om op verzoek ook uw vereniging te bezoeken. Veel cursisten koppelen na het volgen van een cursus terug dat ze nooit gedacht hadden dat het verzamelen van postzegels zo interessant kon zijn!